Bepaal je doel door middel van een creatieve sessie!
Al geruime tijd weet je dat je een nieuwe website wilt laten bouwen. Het heeft even geduurd, maar ook het management is overtuigd. De volgende stap is het vinden van een goed internetbureau, waar je al je wensen gaat voorleggen. Vaak heb je al wel een duidelijk beeld van wat je wilt, maar is de precieze inhoud nog vaag. Of het is tegenovergesteld; je hebt téveel ambities en je weet juist maar al te goed wat je wilt. Voor beide gevallen biedt een creatieve sessie uitkomst. Hoe ziet zo'n creatieve sessie eruit?
Doel creatieve sessie: samen met de klant een succesvol eindproduct maken.
Bij MaxServ zien we vaak bovenstaande situaties terugkomen: de klant weet nog niet exact waar hij of zij heen wil. Zowel voor de klant als voor MaxServ is het belangrijk om de doelen duidelijk te krijgen. MaxServ wil namelijk samen met de klant een succesvolle website maken. Als startpunt om dit te realiseren, worden in een creatieve sessie alle ideeën en wensen vertaald naar een krachtige online propositie.
Hoe werkt zo'n creatieve sessie?
Het uitgangspunt van een creatieve sessie is om klanten inzicht te geven in hun eindproduct. Ideeën voor dit eindproduct komen niet vanzelf. Daar is creativiteit bij nodig. Een gesloten modus helpt hierbij niet. Overstappen naar een open modus is dus heel belangrijk.
Eerste fase: uit de gesloten modus
In de creatieve sessie doorlopen we verschillende fases. In de eerste fase zorgen we ervoor dat je in de open modus terechtkomt. We gaan samen met jou dromen. Wat wil je in de toekomst allemaal gaan bereiken? Hierbij hoef je niet te denken aan tijd, budget of functionaliteit. Je mag helemaal losgaan met je ideeën en de meest te gekke dingen bedenken. Geen één idee is slecht. Ondertussen kijken we wat er haalbaar is en wat eventueel op de roadmap (fase 4) geplaatst kan worden.
Ook bepalen we in deze eerste fase de doelgroep. Door middel van het maken van een persona wordt de doelgroep tot leven gebracht. De doelgroep wordt samengevat in één persoon, die een naam, leeftijd en identiteit krijgt. Er wordt uitgewerkt wat de hobby's zijn, welke websites hij of zij graag bezoekt, welke werk hij of zij heeft, etc. Vaak komt deze persona in de rest van de sessie nog naar voren; "Zou Henk dit leuk vinden"?
Tweede fase: het maken van een SWOT-analyse
In de tweede fase maken we een SWOT-analyse. De SWOT-analyse brengt kansen en bedreigingen van de organisatie in kaart. Het bestaat uit een interne analayse (SW) en een externe analyse (OT). Aan de hand van deze analyse wordt de kernexpertise van de organisatie in kaart gebracht. De kernexpertise kan een uitgangspunt zijn voor het eindproduct. De sterktes worden uitgezet tegen externe kansen, waardoor zoekvelden ontstaan. Deze zoekvelden zijn de terreinen om over te brainstormen: hier ligt namelijk de kracht van het bedrijf.
Derde fase: mindmapping
Dat brainstormen doen we in de derde fase, door middel van mindmapping. Hierbij brengen we alle gedachten in kaart. Het werkt ongeveer hetzelfde als en gewone 'woordspin' brainstorm, alleen is het méér dan dat. Het is visueel brainstormen, met zoveel mogelijk toeters en bellen. Het zegt meer dan alleen woorden en lijntjes. Er wordt tijdens mindmapping zoveel mogelijk opgeschreven. Ook hier geldt dat alles goed is. Er worden geen beperkingen opgelegd.
Laatste fase: roadmap
In de vierde en laatste fase gaan we de roadmap vormgeven. Een roadmap is een dynamisch schema dat in één oogopslag zicht biedt op de planning van een project. Alle ideeën en uitkomsten uit eerdere fases worden gebruikt. Samen kijken we welke haalbaar zijn en waar op de roadmap ze thuishoren. De eerste mijlpalen van de nieuwe website zijn nu bepaald. Er is niet alleen een overzicht van alle ideeën, maar ook is er draagvlak gecreëerd. Een mooi uitgangspunt voor je nieuwe, succesvolle website!
Wil je ook een website laten bouwen, maar is de precieze inhoud nog niet duidelijk? Neem dan contact met ons op om een creatieve sessie te plannen. Wij helpen je graag op weg, zodat we samen een succesvolle website kunnen bouwen!
Gerelateerde berichten
This list contains no blog posts.