CSS Day 2017- verslag van onze developer
MaxServ goes to CSS Day
Vrijdag 16 juni was het weer zover, CSS Day 2017 in Amsterdam! Dit jaar mocht ik vanuit MaxServ aanwezig zijn om alle sessies van de dag bij te wonen. Het evenement trekt veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Hierdoor was er genoeg mogelijkheid om met andere frontenders te praten over de standaarden die zij aanhouden.
Locatie
Het evenement werd gehouden in het Compagnietheater in Amsterdam. Het was een mooie locatie voor deze conferentie.
Sessies
De dag begon met een talk van 2 grondleggers van CSS, namelijk Bert Bos en Håkon Wium Lie. Dit was tof, er werd gelachen en goed ingespeeld op de vragen. Uit deze sessie bleek dat als vandaag CSS opgezet zou worden, we een aantal properties niet zouden krijgen en andere properties juist de basis zouden zijn. Ook zou de rendering in de browsers anders zijn. Elke browser heeft een eigen interpretatie gegeven aan CSS, waardoor er dus nu verschillen zijn van rendering in de browsers. Stel dat we het nu aanpassen, zou ik adviseren om gebruik te maken van de scrummethodiek en te werken met acceptatiecriteria.
CSS grid layouts
De tweede sessie die dag was een sessie over CSS Grid Layout. Dit is een nieuwe techniek, die sinds kort in de ondersteuning van browsers zit. Doormiddel van CSS-grid kunnen we een grid maken zonder altijd maar mixins etc. te moeten maken.
Sessie 3 bevatte voor mij veel eyeopeners. Waarom gebruiken we nog een 12 columns grid, waarom laten we dit niet over aan de designer en nog beter waarom kijken we niet wat de eindgebruiker het lekkerste weg vindt lezen? Dat we altijd maar een 12 columns grid aanhouden, is te wijten aan het feit dat wij als mensen altijd maar in boxen denken. Daar moeten we vanaf. We moeten met z'n allen nadenken over hoe het voor een gebruiker het beste eruit ziet, in plaats van hoe ons framework in elkaar zit. Daarnaast werd ook de vraag gesteld: waarom gebruiken we framework? Doen we dit om snel functionaliteiten te ontwikkelen? Dit is niet altijd nodig, we kunnen namelijk zelf ook de meeste elementen snel en efficiënt maken.
De sessie erna had ik beter kunnen skippen. Ik vond het persoonlijk een langdradig verhaal over hoe talen werken en hoe je dit kan stylen. Dit kan zeer interessant zijn als je hiermee te maken krijgt, maar voor mij is dit een ver van mijn bed show.
Na deze sessie was de lunch. Die was heel goed verzorgd en bood mij de mogelijkheid om met andere developers te socializen. Ik heb onder andere gesproken met developers uit Duitsland, Engeland en Noorwegen. De sessie na de lunch was zeer technisch en gericht op code. Het was leuk om te zien wat we allemaal met CSS variable kunnen. Ik denk alleen dat dit voor ons nog even ver weg staat. Ik ga hier dus ook niet diep op in.
De sessie erna ging over Houdini. Dit is een stap in de goede richting die genomen wordt door alle browsers. Er gaat een uniformiteit ontstaan over hoe browsers met CSS omgaan. Dit brengt ook een hele berg aan nieuwe functionaliteiten met zich mee. Zie https://github.com/w3c/css-houdini-drafts/wiki voor meer info.
De één na laatste sessie gaf Chris Coyier. Dit was de beste sessie en by far de leukste sessie die ik gezien heb deze dag. Het was een sessie met een grote dosis humor. Ook was het veel informatie, maar dat was doormiddel van de humor gemakkelijk op te nemen. Door middel van een muzikaal verhaal werden de mogelijkheden van basic shapes toegelicht.
De dag werd afgesloten met een sessie die liet zien wat er door hackers allemaal met css kapot gemaakt kan worden. Onder andere xss door background images of door CSS variables. Dit was niet nieuw voor mij.
Ik heb een zeer geslaagde dag gehad en hoop volgend jaar er weer te zijn, om zo voorop te blijven lopen.
Gerelateerde berichten
This list contains no blog posts.