De 6 e-commerce trends in 2017 die je niet mag missen!
Nog maar 9 weken en dan is het jaar weer voorbij. In deze periode worden de budgetten voor het komende jaar bepaald. Hoog tijd om eens te kijken naar de trends die we in 2017 verwachten binnen de e-commerce sector.
1. Nog steeds niet mobile friendly?
In Nederland vindt meer dan 50% van alle online retail-transacties plaats met een smartphone of tablet. In de VS heeft mobiel het al van desktop gewonnen. We verwachten dat dit in 2017 ook in Nederland het geval zal zijn. Het is dan ook verrassend dat veel bedrijven nog geen responsive website hebben. Geldt dat ook voor jouw bedrijf, zorg er dan voor dat je actie onderneemt zodat je niet zoals bijvoorbeeld V&D de online-boot mist (Quote, 2015). Voor je het weet winkelt je klant bij de concurrent, omdat ze daar wel kunnen shoppen via smartphone of tablet.
2. Snelle levertijd
Fast shopping is een belangrijke sleutel om je klanten te behouden. Naast een goede en overzichtelijke website, wil de klant het bestelde product zo snel mogelijk in huis hebben. De tijd dat 3-5 werkdagen levertijd geaccepteerd werd, lijkt voorbij te zijn. De levertijd-verwachting zorgt voor logistieke uitdagingen. Online retailers die deze logistieke uitdaging onder handen hebben genomen zijn bijvoorbeeld Bol.com en Wehkamp. Bij hen geldt: voor 12.00 uur besteld, vandaag nog in huis. Naar verwachting zullen in 2017 steeds meer bedrijven dit voorbeeld volgen en wordt het zelfs de nieuwe standaard.
3. Aan één betaaloplossing heb je niet genoeg
Het afrekenen voor de klant zo makkelijk mogelijk maken, leidt tot meer conversies en sales. Je maakt het een klant gemakkelijker door veel verschillende betalingsopties aan te bieden; slechts één betaaloptie aanbieden voldoet niet meer. In 2015 kocht 71% van de Nederlanders online. Van al die aankopen is er in 56% van de gevallen betaald met iDEAL en in 12% met de creditcard. Wil je geen creditcardbetalingen aanbieden? Dan is PayPal een goed alternatief. Welke optie zeker niet mag ontbreken is achteraf betalen (AfterPay). Uit onderzoek van GfK, Thuiswinkel.org en iDEAL blijkt dat in 2017 betaling achteraf bij de meeste klanten favoriet zal zijn.
4. Contextueel shoppen
Online shoppen is niet hetzelfde als shoppen in een winkel.
Wanneer je online iets koopt, weet je vooraf niet hoe het product voelt en staat. Dit kan als gevolg hebben dat het product weer retour gestuurd wordt. Dit wil je natuurlijk niet als verkoper, want retouren snijden in de winstmarges en brengen veel administratief werk met zich mee. Een trend die je komend jaar waarschijnlijk gaat zien volgens professor Jacques Nantel van HEC Montreal is het openen van showrooms; kleine winkels met een beperkt assortiment dat de klant kan bekijken, aanraken en proberen. Aansluitend kan in de winkel direct besteld worden in de gewenste uitvoering, waarna het product thuis wordt afgeleverd. De kleine winkel is zodoende complementair aan de webshop. Grote kans dat de retouren zullen dalen.
5. AMP van Google
Misschien heb je al wel van AMP gehoord, misschien is het nog een onbekend begrip voor je. Eén ding is bijna zeker: in 2017 is de AMP van Google een must. AMP is een collectie van technieken waarmee je de gebruiker sneller kan laten surfen op het web. Door HTML wordt een pagina traag geladen. AMP vervangt de HTML-tags of schrapt ze, zodat de pagina een stuk sneller laadt. Dit is niet alles. Doordat de pagina sneller laadt, wordt de pagina ook hoger in de ranking van Google weergegeven. Google toont een carrousel die alleen artikelen met AMP-ondersteuning weergeeft.
AMP wordt nu vaak gebruikt door uitgevers en publishing platformen, maar is ook handig voor je webshop. Op die manier kunnen de teksten die je schrijft over je producten, branche, bedrijf in bijvoorbeeld een blog, sneller geladen worden en in de AMP-carrouselterecht komen. Zowel Magento als WordPress bieden AMP aan.
6. Marketing automation
Marketing automation wordt in 2017 hét middel voor marketeers. Het stelt je in staat om door gebruik van klantdata, de engagement met je klanten te optimaliseren. Je leert anonieme bezoekers kennen aan de hand van hun online gedrag en je krijgt bijvoorbeeld inzicht in hun behoeftes en smaak. De anonieme bezoeker verandert daardoor in een kwalitatief goede lead; als je weet wat er bij de klant speelt, kan je hem meer op maat bedienen. En dit levert je meer omzet en meer zakelijk succes op!
Heb je de strategische keuzes voor 2017 al gemaakt? Zit je met vragen of twijfel? Neem contact met ons op; we helpen je graag!
Gerelateerde berichten
>
This list contains no blog posts.