Hoe kun je bijdragen aan de ontwikkeling van TYPO3?
Wil je ook iets bijdragen aan de ontwikkeling van TYPO3, maar weet je niet hoe? In dit artikel laat ik zien dat er een aantal mogelijkheden zijn.
Vertalen en documenteren
Als integrator kun je op veel manieren bijdragen aan TYPO3. Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan het verbeteren van <link https: translation.typo3.org translation>de vertaling van TYPO3 in een van de 50+ talen. Ook kun je meehelpen aan het <link https: wiki.typo3.org contributing_to_the_documentation>verbeteren van de documentatie.
Code bijdragen of controleren
Als je wat PHP en JavaScript kent, kun je helpen met het oplossen van een van de bugs van TYPO3. Je moet dan wel een eigen ontwikkelomgeving beschikbaar hebben en goed overweg kunnen met git. Git is een versiebeheersysteem waarbij veranderingen in een bestand of groep van bestanden over de tijd wordt bijgehouden, zodat je later specifieke versies kan opvragen.
Als je een oplossing hebt gevonden kun je een patch indienen via Gerrit. Gerrit is een tool waarmee ontwikkelaars elkaars patches kunnen beoordelen, verbeteren en goedkeuren. Een patch kan in TYPO3 worden opgenomen als deze door meerdere andere ontwikkelaars is gecontroleerd en getest.
Als een patch schrijven niet jouw ding is, kun je misschien wel controleren of patches van anderen goed in elkaar zitten. Je kunt dan een patch gaan reviewen. Er zijn altijd voldoende patches die een code review nodig hebben.
Wat als ik helemaal niet kan programmeren?
Je kunt ook patches testen die door anderen zijn gemaakt. Dit kan door ze uit te rollen op jouw eigen ontwikkelomgeving. Als de patch doet wat die zou moeten doen, dan kun je een +1 geven. Dit proces heet 'verification'. Er zijn ook altijd voldoende changes die moeten worden geverifieerd.
Hoe kom ik aan een ontwikkelomgeving?
Die kun je tegenwoordig gewoon downloaden! Speciaal voor dit doel is er een Virtuele machine gemaakt: TYPO3.Review Deze machine bevat de benodigde sites en software voor het ontwikkelen van TYPO3 patches en het uitvoeren van reviews. Je hebt hiervoor alleen nog VirtualBox en Vagrant nodig. Na installatie heb je de beschikking over (onder andere) de volgende test sites:
- 6.2.local.typo3.org/typo3/
- 7.6.local.typo3.org/typo3/
- review.local.typo3.org/typo3/
- dev-master.local.typo3.org/typo3/
Deze installaties zijn kant en klaar. De introduction package draait.
Mijn cli-fu is zwak. Hoe pick ik die cherries dan?
Als je een change wilt verifiëren, heeft de contribution walkthrough het inderdaad over 'cherry picken' van de change. Vroeger had je hier nogal wat kennis van de cli (command line interface) voor nodig. Maar nu niet meer! We hebben een Chrome extensie ontwikkeld die het mogelijk maakt met een paar klikken van de muis een change te cherry-picken en uit te rollen naar de gewenste test site.
Nu kunnen zelfs je oma en je baas changes cherry-picken en verifiëren.
Als je op https://review.typo3.org/#/q/status:open of https://forger.typo3.com/gerrit/misses-verification zit, krijg je respectievelijk een TYPO3 logo in de navigatiebalk en een extra 'review' knop bij het ticket.
Een goed voornemen
Dus er is geen excuus meer. Iedereen kan helpen om TYPO3 beter te maken. Zelfs het verifiëren van change requests kan nu worden uitgevoerd zonder de command line interface.
Mijn goede voornemen voor 2016 is om iedere week minstens een change request te reviewen en / of te verifiëren.
Doe je mee?
Gerelateerde berichten
This list contains no blog posts.