TYPO3 versus WordPress
Wil je een nieuwe website laten bouwen, maar heb je nog geen idee met welk softwareprogramma je je website moet laten bouwen? Lees dan vooral verder. In dit blogartikel zetten we TYPO3 tegenover WordPress.
Bij MaxServ bouwen we zowel WordPress websites als TYPO3 websites en kunnen we er met een objectieve blik naar kijken.
De overeenkomsten
Content Management Systeem
Beide oplossingen zijn Content Management Systemen (CMS). Dit houdt in dat je in het systeem, door middel van een tekstverwerker, gemakkelijk de content van je website kunt beheren en aanpassen. Je hoeft hiervoor geen technische kennis te hebben. Nu ben je vast benieuwd naar het antwoord op de vraag: Wat is het beste CMS? Dit kan ik zo niet zeggen. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af, zoals budget, wat voor soort website je wilt onderhouden, gebruiksvriendelijkheid etc. Lees dus verder om te bekijken welk CMS het beste bij je past.
Kosten website
Beide oplossingen zijn open source; de software van beide systemen is gratis te downloaden. Wel kunnen de kosten van de bouw verschillen. Over het algemeen brengen TYPO3 websites wat hogere kosten mee dan WordPress websites. Dit komt omdat TYPO3 websites vaak complexer zijn. TYPO3 wordt niet voor niets een Enterprise CMS genoemd.
Mogelijkheden
Zowel WordPress als TYPO3 bieden vele plugins/extensies aan, waarmee je de functionaliteiten van de website kan uitbreiden.
Ook hebben beide systemen een community, die actief bezig is om te zorgen dat de CMS'en zich snel ontwikkelen.
De verschillen
Marktaandeel
Wanneer je CMS zegt, wordt er door veel mensen direct aan WordPress gedacht. Dit is niet gek, aangezien 40% van alle websites op WordPress draait. Het aandeel van TYPO3 is een stuk kleiner, namelijk slechts 2%.
Security
Wanneer je kijkt naar de veiligheid van de CMS'en, kan geconcludeerd worden dat TYPO3 veiliger is. WordPress is veruit het meest aangevallen CMS op het internet. Dit komt wellicht ook door het grote marktaandeel van WordPress en de aandacht die dit trekt van cybercriminelen.
De ontwikkelaars van TYPO3 nemen veiligheid erg serieus. Ze hebben zelfs een eigen Security Team.
Soort website
WordPress is van origine een blogsysteem. Vanaf versie 3.0 is het een volwaardig CMS geworden. WordPress leent zich uitstekend voor websites met eenvoudige websitestructuren, zoals een blogging-platform of een zakelijke website.
TYPO3 leent zich beter voor grotere en/of complexere websites. Zo hebben wij diverse media-platformen, universiteitsplatform en inspiratieplatformen gebouwd in TYPO3.
Hosting
WordPress is een eenvoudig CMS systeem dat gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Bij TYPO3 is er meer kennis nodig om het systeem op te zetten en te onderhouden.
Gebruiksvriendelijkheid
Beide systemen zijn gebruiksvriendelijk. TYPO3 heeft een hogere leercurve, met dank aan de vele functionaliteiten die standaard in de basis van het systeem zitten. Je kunt daarbij denken aan meertaligheid en de functies waarmee je de rollen en rechten van gebruikers kunt instellen. Er wordt hard gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid en daarmee de verkleining van de leercurve. Toch is het nog steeds aan te raden om als gebruiker een cursus TYPO3 te volgen voordat je met het systeem gaat werken.
De leercurve van WordPress is veel lager. Vrijwel iedereen kan direct in het systeem werken. WordPress heeft in de basis minder mogelijkheden dan TYPO3. Door middel van plugins kun je extra functionaliteiten toevoegen, zoals meertaligheid.
Wil je de verschillen in een vergelijkingstabel bekijken? Kijk dan hier.
Conclusie
De systemen lijken op elkaar, overlappen elkaar voor een deel in toepassing, maar hebben ook grote verschillen. TYPO3 is beter geschikt als Enterprise toepassing. WordPress is een logischere keuze voor websites met eenvoudige websitestructuren. Ook zien we een verschil in gebruikersniveau.
Je kiest voor TYPO3 als:
- je site veel inhoud heeft (veel pagina's),
- je aan de slag wilt met meertaligheid,
- je flink wilt doorontwikkelen,
- je veel redacteuren hebt.
Wil je kijken welk CMS het beste bij jouw gebruikswensen past? Neem dan contact met ons op!
Geschreven door:
Manon
Team Coordinator - TCOManon has been working at MaxServ since 2015. As a certified Scrum Master, she strives to optimize team collaboration every day. Additionally, Manon serves as the point of contact for a group of clients.
Gerelateerde berichten
>