7 tips om de laadtijden van jouw Magento webshop te verbeteren
In de digitale wereld van vandaag telt elke seconde. Dit maakt de snelheid van je Magento webshop belangrijker dan ooit. Lange laadtijden kunnen niet alleen frustrerend zijn voor gebruikers, maar beïnvloeden ook je zoekmachine ranking en conversieratio's. In deze blogpost delen we 7 essentiële tips om de laadtijden van je Magento webshop te verbeteren. Zo bezorg je bezoekers een optimale gebruikerservaring, wat je uiteindelijk terug ziet in je conversies.
Tip 1: Gebruik een betrouwbare hostingprovider voor je Magento webshop
Een snelle Magento webshop begint met een solide basis: je hostingprovider. Het is belangrijk dat je kiest voor een hostingprovider die verstand heeft van hosting voor Magento. Deze providers bieden specifieke functies zoals aangepaste caching en snellere database-opties die van belang zijn voor de snelheid van je site. Zoek naar een provider die ondersteuning biedt voor de specifieke behoeften van Magento met een goede reputatie in snelheid, uptime en locatie.
Tip 2: Optimaliseer de afbeeldingen van je Magento webshop
Te grote, niet geoptimaliseerde afbeeldingen zijn één van de grootste boosdoeners voor de lange laadtijden van een Magento webshop. Gecomprimeerde afbeeldingen in het juiste imagetype resulteren in minder zware pagina’s die sneller worden geladen, zonder dat de afbeeldingen er kwalitatief op achteruit gaan. Denk hierbij aan ‘modernere’ imagetypes als WebP of AVIF.
Tip 3: Implementeer caching strategieën
Caching is een krachtige manier om de laadsnelheid van je Magento webshop te verhogen. Door gebruik te maken van full-page caching worden pagina's in hun volledige vorm opgeslagen in de cache. Hierdoor worden ze sneller geladen bij volgende bezoeken. Om bestanden zoals JavaScript, CSS en afbeeldingen op te slaan in de browser van de gebruiker kan browsercaching worden ingezet. Dit draagt ook bij aan het verkorten van de laadtijden.
Tip 4: Minimaliseer en combineer JavaScript en CSS bestanden
Elk extra JavaScript- of CSS-bestand dat je Magento webshop moet laden kan de laadtijd vergroten. Minimaliseer deze bestanden door overbodige code te verwijderen en meerdere bestanden te combineren tot één bestand. Dit vermindert het aantal HTTP-verzoeken dat nodig is om een pagina te laden, waardoor de snelheid aanzienlijk verbetert. Je kan Magento-tools en -extensies gebruiken die dit proces kunnen automatiseren, of vraag bij je webbouwer of hier slagen te maken zijn.
Tip 5: Gebruik een Content Delivery Network (CDN)
Een Content Delivery Network (CDN) kan de laadsnelheid van je webshop verbeteren door inhoud zoals afbeeldingen en stylesheets op meerdere, geografisch verspreide servers op te slaan. Hierdoor kunnen gebruikers de inhoud sneller laden van een server die dichter bij hun locatie komt. CDN's zoals Cloudflare of Akamai zijn populaire keuzes die goed integreren met een Magento webshop.
Tip 6: Stap over naar het Hyvä theme
Sinds 2021 is het Hyvä theme in het leven geroepen voor Magento webshops. Het Hyva thema is speciaal ontworpen om de laadtijden van Magento 2 websites sterk te verbeteren. Dit wordt bereikt door de implementatie van een modernere technologie stack, waaronder het gebruik van Tailwind CSS voor styling en Alpine.js. Dit zorgt voor een minimale en krachtige interactiviteit met als resultaat een lichtere pagina.
In tegenstelling tot het traditionele Luma thema, dat afhankelijk is van zwaardere JavaScript-frameworks, minimaliseert Hyva het gebruik van JavaScript. Hierdoor neemt de hoeveelheid te laden code aanzienlijk af. Dit resulteert in snellere reactietijden van de server, snellere rendering van de pagina en een algehele snellere navigatie-ervaring voor de eindgebruiker. Bovendien moedigt het minimalistische ontwerp van Hyva ontwikkelaars aan om efficiëntere, doelgerichte code te schrijven. Dit draagt verder bij aan de optimalisatie van de laadtijd.
Tip 7: Kies wat je via GTM in laadt
Tags in Google Tag Manager (GTM) kunnen invloed hebben op de laadsnelheid van je Magento webshop. Gelukkig is deze impact meestal minimaal voor de Core Web Vitals omdat GTM asynchroon wordt ingeladen. Dit betekent dat ze parallel aan de rest van je site laden en de weergave van de pagina niet blokkeren. Er kunnen wel problemen ontstaan bij een overmatig aantal tags, of het onjuist configureren van bepaalde tags. Dit kan de laadtijd verhogen, vooral als ze externe scripts oproepen die zelf langzaam laden. De impact op de laadsnelheid kun je minimaliseren door alleen noodzakelijke tags te gebruiken, regelmatig te herzien, te optimaliseren en waar mogelijk tags te combineren. Goed tagbeheer is dus belangrijk om de prestaties van je Magento webshop te behouden.
Conclusie
Bij Magento is het mogelijk flinke stappen te maken om de laadtijden van je webshop te verbeteren. Met deze zeven tips kun je hands on de laadsnelheid van je Magento webshop aanzienlijk verbeteren. Daarmee zorg je met deze optimalisaties niet alleen voor een aangenamere browservaring voor jouw bezoekers, maar kan het ook nog een groei in je conversiepercentage opleveren. Heb je vragen over het optimaliseren van je Magento webshop of meer weten over een e-commerce platform voor jouw organisatie? Neem dan contact op!
Kom jij ook bij ons werken?
Denk je dat MaxServ ook bij jou past? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures!