De 7 stappen naar een digitaal toegankelijk platform

| Blogs

Met de komst van de European Accessibility Act (EAA) op 28 juni 2025 zullen veel organisaties hun website of webshop toegankelijker moeten maken. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een mooie kans om commerciële voordelen op te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je organisatie goed voorbereid is? In dit blog bespreken we de (strategische) stappen die je moet ondernemen om jouw platform toegankelijk te maken.

1. Zorg voor bewustwording

De eerste stap naar een toegankelijke website is bewustwording. In de organisatie moeten mensen weten waarom toegankelijkheid belangrijk is en wat het inhoudt. Dit is misschien wel de meest uitdagende stap, aangezien de mindset van medewerkers moet veranderen. 

Om bewustwording te stimuleren kun je met je team een oefening doen. Tijdens deze sessie kun je afspreken om bijvoorbeeld een uur lang zonder muis te navigeren. Je mag dus alleen je toetsenbord gebruiken om te werken. Dit geeft een idee hoe bezoekers met een fysieke beperking het ervaren.

Daarnaast is het mogelijk om met onze partner stichting Accessibility een bewustwordingssessie te doen. Tijdens deze sessie zal iemand met een visuele beperking demonstreren hoe hij of zij het internet gebruikt. Zo krijg je een kijkje in de online uitdagingen die iemand met een beperking ervaart. Dit is vaak een eye opener voor de stakeholders!

 

2. Creëren van draagvlak

Een website toegankelijk maken doe je niet alleen. Betrek daarom stakeholders bij het project, zoals collega’s, leveranciers en andere partijen die aan je website werken. Het is belangrijk om ze al zo vroeg mogelijk op de hoogte te brengen van de aankomende veranderingen. Dit zorgt voor draagvlak.

Naast het stimuleren van betrokkenheid is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsinvestering, betalingen aan de websitebouwer, audits en trainingen. Presenteer je plannen daarom tijdig aan de stakeholders die hierover gaan. Bij MaxServ zien we dat dit deel regelmatig vergeten wordt. Op het moment dat er een kostenplaatje geschetst wordt, moeten er nog diverse gesprekken gevoerd worden. Het is dan voor sommige projectleiders moeilijk om nog akkoord te krijgen omdat er niet voldoende draagvlak is bij de budgethouders.

MaxServ adviseert dan ook om hier tijdig op in te spelen. Voorkom verrassingen door stakeholders vroeg te betrekken en te zorgen dat de kosten helder zijn. Zo kunnen deze bij budgetrondes worden meegenomen.

 

3. Start met een inventarisatie

Zijn er al onderdelen van je website die voldoen aan de WCAG-richtlijnen? Om dit te controleren kun je bijvoorbeeld de volgende vragen onderzoeken:

  • Heeft jouw webbouwer bewust of onbewust rekening gehouden met WCAG bij het bouwen van het platform?
  • Zijn het design en de kleuren voorzien van het juiste contrast?
  • Heeft het contentteam rekening gehouden met het schrijven van B1-niveau teksten?
  • Worden video's en audiofragmenten ondersteund met ondertiteling of een transcript?
  • Zijn afbeeldingen voorzien van alt-teksten?
  • Kunnen animaties en bewegende content gepauzeerd worden?
  • Zijn formulieren en foutmeldingen in formulieren duidelijk?
  • Is de website goed te bedienen met enkel het toetsenbord?

 

4. Doe een quickscan

Bij veel klanten adviseren we om na de zelfstandige inventarisatie nog een WCAG-quickscan te laten doen. Tijdens een quickscan controleert een externe partij op naleving van de WCAG-richtlijnen en worden tekortkomingen geïdentificeerd. MaxServ voert ook quickscans uit in samenwerking met stichting Accessibility. Na afloop ontvang je een gedetailleerd rapport met de punten die aandacht nodig hebben.

 

5. Aan de slag!

Na de quickscan kun je aan de slag met de verbeteringen! Voor technische onderwerpen kun je een externe partij inschakelen. Andere zaken kun je zelf aanpakken, of in samenwerking met de contentmanager/redactie. Maak een duidelijke planning met deadlines en leg verantwoordelijkheden vast. Dit helpt om het overzicht te bewaren en zorgt ervoor dat het project op schema blijft.

 

6. Toegankelijkheidsverklaring en het waarmerk

Nu je weet wat je gaat aanpassen, kun je een toegankelijkheidsverklaring opstellen. Let wel op dat de toegankelijkheidsverklaring een vaste vorm heeft. Dus wil je graag voldoen aan de EAA eisen, dan dien je deze op de juiste manier op te stellen. Gebruik bijvoorbeeld de toegankelijkheidsverklaring invulassistent van de overheid.

Om er zeker van te zijn dat jouw website nu voldoet aan de eisen van de WCAG, kun je een inspectie laten doen door een externe partij zoals Accessibility. Wanneer je slaagt voor de inspectie mag je het Waarmerk Drempelvrij.nl op je website plaatsen. Met dit keurmerk laat je zien dat jouw website voor iedereen goed toegankelijk is.

 

7. Toegankelijkheid is niet eenmalig

Het behalen van toegankelijkheid is geen eenmalige mijlpaal. Technologie, gebruikersbehoeften en WCAG-richtlijnen blijven zich ontwikkelen. De toegankelijkheidsverklaring moet dus jaarlijks worden vernieuwd, zodat deze altijd actueel is. Om te voldoen aan de wet moet het zichtbaar zijn dat eerder geplande maatregelen worden uitgevoerd en dat de toegankelijkheid van je platform wordt verbeterd.

Gebruik tools en analytics om problemen op te sporen en voer regelmatig testen uit om ervoor te zorgen dat je website of applicatie up-to-date blijft. Vraag ook actief om feedback van je gebruikers. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden die je met digitale tools niet kunt ontdekken.

 

Conclusie

Toegankelijkheid is een continu proces en geen eenmalig project. Begin door bewustwording in je organisatie te creëren, stakeholders te betrekken en je website te testen. Daarna kun je een quickscan laten uitvoeren, verbeteringen doorvoeren en een toegankelijkheidsverklaring opstellen. Verder is het belangrijk dat je het platform blijft verbeteren en testen. Zo zorg je ervoor dat je website toegankelijk en toekomstbestendig is. 

Zoek je een partner die je kan helpen met het toegankelijk maken van je platform? MaxServ volgt ontwikkelingen rondom WCAG nauwgezet en onze developers volgen jaarlijks trainingen omtrent accessibility. Wij kunnen je onder andere helpen met een quickscan en het bouwen van jouw WCAG-compliant website of webshop. Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Neem vrijblijvend contact met ons op

Nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou kunnen betekenen? We leren je graag kennen! Neem vrijblijvend contact op of laat een bericht achter.