WCAG: hoe digitale toegankelijkheid iedereen raakt
Niet iedereen navigeert op dezelfde manier door een website of app. Voor mensen met een beperking kan digitale toegankelijkheid het verschil maken tussen een prettige of frustrerende ervaring. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn opgezet om websites en applicaties toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht beperkingen. Wist je dat er tussen de 2.000.000 en 4.500.000 mensen in Nederland met een beperking zijn? Het implementeren van WCAG-richtlijnen is daarom een mooie stap richting een inclusievere wereld. Hieronder bespreken we verschillende soorten beperkingen en de impact die deze kunnen hebben op de digitale ervaring.
Visuele beperkingen
In Nederland zijn er ongeveer 500.000 mensen met een visuele beperking. Onder visuele beperkingen vallen slechtziendheid, kleurenblindheid, maatschappelijke blindheid en volledige blindheid. Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak extra hulpmiddelen, zoals schermlezers, toetsenbordnavigatie, brailleleesregels, spraakgestuurde software en vergroot software.
Veel websites en apps ondersteunen deze hulpmiddelen niet, waardoor belangrijke informatie moeilijk te bereiken is. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van tekst alternatieven voor afbeeldingen of een te laag contrast waardoor het lezen van teksten moeilijk is. Dit maakt eenvoudige taken, zoals online winkelen of informatie zoeken, lastig en frustrerend. Het resultaat is dat mensen zich buitengesloten voelen in een samenleving die steeds meer digitaal wordt.
Auditieve beperkingen
In Nederland zijn er ongeveer 1.500.000 mensen met een auditieve beperking. Dit kan betekenen dat iemand slechthorend of helemaal doof is. Mensen met een auditieve beperking gebruiken vaak hulpmiddelen zoals gehoorapparaten, gebarentaal of ondertiteling om informatie beter te kunnen begrijpen.
Veel websites en apps zijn niet goed gemaakt voor mensen met een auditieve beperking. Denk bijvoorbeeld aan video’s die geen ondertiteling of transcripties bevatten. Dit kan het moeilijker maken om de inhoud goed te volgen.
Motorische beperkingen
Voor mensen met een motorische beperking kan het navigeren van een website of app een uitdaging zijn. Motorische beperkingen omvatten bijvoorbeeld moeite met fijne motoriek, trillende handen of beperkte beweging van armen en vingers. Dit kan het lastig maken om een muis te gebruiken of te typen.
Veel mensen met een motorische beperking gebruiken hulpmiddelen zoals aangepaste toetsenborden, spraakherkenning of speciale apparaten die bewegingen registreren. Toch zijn veel websites en apps niet goed ontworpen voor deze gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan te kleine knoppen en een complexe navigatie op de website die het gebruik onnodig ingewikkeld maken.
Cognitieve of neurologische beperkingen
Ook voor mensen met cognitieve of neurologische beperkingen kan het gebruik van websites en apps ingewikkeld zijn. Deze beperkingen omvatten bijvoorbeeld moeite met concentratie, informatieverwerking of het begrijpen van complexe structuren. Mensen met aandoeningen zoals ADHD, autisme, hersenletsel, leerstoornissen of ouderdomsgerelateerde cognitieve achteruitgang kunnen hierdoor tegen extra uitdagingen aanlopen.
Een toegankelijk ontwerp kan hierbij enorm helpen. Denk aan duidelijke en beknopte tekst, gebruik van pictogrammen, een overzichtelijke indeling en het vermijden van overbodige afleidingen. Dit zorgt ervoor dat mensen met cognitieve of neurologische beperkingen informatie beter begrijpen en zelfstandig kunnen navigeren.
Alle gebruikers
Voor alle gebruikers, inclusief gebruikers zonder blijvende beperking, kan een goed ontworpen website of app veel verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan ondertiteling bij video’s voor mensen die in stilte een video willen bekijken of iemand die een website bekijkt op een klein scherm of in fel zonlicht. Toegankelijkheid is dus niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking.
Hulp met het implementeren van WCAG?
MaxServ volgt ontwikkelingen rondom WCAG nauwgezet en onze developers volgen jaarlijks trainingen omtrent accessibility. Kom je er niet uit, wil je eens sparren over de mogelijkheden of wil je weten welke optimalisaties er mogelijk zijn met een WCAG-quickscan? Neem dan contact met ons op!
Neem vrijblijvend contact met ons op
Nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou kunnen betekenen? We leren je graag kennen! Neem vrijblijvend contact op of laat een bericht achter.